Poslanstvo

Spletni portal Pravo za VSE je projekt skupine absolventov in univ. dipl. prav. Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki je nastal iz velike želje pomagati ljudem in hkrati pridobivati dragocene izkušnje v praksi. Gre torej za realizacijo vizije, da bi znanje, pridobljeno tekom študija, prenesli še v prakso in s tem pomagali tistim, ki takšno pomoč potrebujejo.

V sled navedenemu lahko na tem spletnem mestu zastavite pravno vprašanje, na katerega bomo  popolnoma brezplačno odgovorili oz. podali pravno mnenje. Naši odgovori temeljijo na relevantni zakonodaji, sodni praksi ter stališčih pravne teorije.

Vprašanje se lahko zastavi v rubriki ZASTAVI VPRAŠANJE, kjer zgolj izpolnite obrazec. Predhodna registracija ni potrebna, odgovor pa prejmete na vaš el. naslov.

Ekipo trenutno sestavlja 26 članov in sicer 19 univerzitetnih diplomiranih pravnikov, zaposlenih kot odvetniški, sodniški in notarski pripravniki ter 7 študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru. V treh letih obstoja smo brezplačno podali že več kot 8000 pravnih mnenj.

V okviru našega delovanja je moč opaziti, da se ljudje pogosto znajdejo v različnih pravnih situacijah, v katerih se ob oblici informacij, zakonov in medijev, ki pogosto enostransko predstavijo pravne zagate in rešitve, počutijo izgubljene. Na tej točki pomaga ekipa portala Pravo za vse, ki ljudem daje pravne smernice, predstavi osnovne institute prava, njihove pravice in dolžnosti ter jih v določenih primerih napoti tudi na pristojne institucije. Naše delo nikakor ne nadomešča odvetnikov, saj svetovanje poteka na elementarni ravni, na podlagi katerega se večinoma ljudje sploh odločijo, da bodo obiskali odvetnika oz. si poiskali tovrstno pomoč za nadaljnje postopanje.

Celotno financiranje projekta že od vsega začetka poteka iz lastnih sredstev ustanoviteljev, neodvisno od donacij in prispevkov. Edino plačilo, ki ga član ekipe prejme, je osebno zadovoljstvo ter znanje, ki predstavlja svojevrsten kapital.

Idejni vodja projekta:
Miha Senica, univ.dipl.prav.
Ustanovitelja spletnega portala:
Miha Senica, univ.dipl.prav., Helena Jagodic, univ.dipl.prav.
Pomoč pri ustanovitvi:
Tine Šrot, Luka Abraht, Mitja Osojnik
Oblikovanje spletnega portala:
Matic Colnarič, Dominika Mendaš, univ.dipl.prav, Miha Senica, univ. dipl. prav.
Začetek delovanja:
23. maj 2012 – od 23. maja 2012 do 9. 10. 2015 je bila prvotna spletna stran postavljena na brezplačnem strežniku Googla.